КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ставищенська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031



    Гості сайту

    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 21:27

    Головна » 2013 » Березень » 18 » Щодо оплати праці водіїв.
    10:45
    Щодо оплати праці водіїв.
    Оплата праці водіїв автотранспортних засобів регулюється наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 « Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (далі – Наказ № 557). 
    Згідно додатку 14 Наказу № 557 тарифні розряди і ставки водіїв встановлюються в залежності від класу автомобіля, робочого об’єму двигуна (у літрах). Крім цього, для водіїв автомобілів (автобусів) також враховується і габаритна довжина (метрів). 
    На підставі підпункту 2 пункту 4 Наказу № 557 працівникам навчальних закладів та установ освіти встановлюються надбавки до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати) за: 
    - високі досягнення у праці; 
    - за виконання особливо важливої роботи (на термін її виконання); 
    - складність, напруженість у роботі. 
    При цьому, граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків його посадового окладу. 
    У разі невиконання чи порушення термінів виконання завдань, погіршення якості роботи, порушення трудової дисципліни встановлена надбавка скасовується або зменшується. 
    Відповідно підпункту 3 пункту 4 Наказу № 557 працівникам навчальних закладів та установ освіти також встановлюються доплати у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) за: 
    виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника; 
    за суміщення професій (посад); 
    за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт; 
    Крім цього, працівникам навчальних закладів та установ освіти за роботу у нічний час ( з 22.00 години до 06.00 години) встановлюються доплати у розмірі до 40 відсотків посадового окладу ( але не менше 20 відсотків ставки заробітної плати) за кожну пророблену годину. 
    Водіям автотранспортних засобів передбачені надбавка за класність (водіям ІІ класу – 10 відсотків; водіям І класу – 25 відсотків установленої тарифної ставки за відпрацьований час), а також доплата за ненормований робочий день у розмірі 25 відсотків тарифної ставки за відпрацьований час. 
    Керівникам закладів установ освіти надано право, один раз у рік, в межах фонду заробітної плати, надавати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі не більше одного посадового окладу. Преміювання працівників відбувається відповідно до Положення про преміювання, в залежності від особистого внеску у загальні результати роботи колективу та в межах коштів на оплату праці. 
    Таким чином, водії мають право на отримання кожного місяця ставки заробітної плати за тарифним розрядом в залежності від класу автомобіля, робочого об’єму двигуна (у літрах), а для водіїв автобусів і габаритна довжина автобуса (метрів). 
    Разом із місячною тарифною ставкою водіям виплачується надбавка за класність, як величина, встановлена у відсотках до місячної тарифної ставки, незалежно від того, здійснював він виїзд чи ні. 
    Зняття доплати за класність водію за роботу в канікулярний період є незаконною. 
    Відповідно до статті 57 Кодексу законів про працю України, час початку і закінчення робочого дня визначається Правилами внутрішнього трудового розпорядку та правилами змінності у відповідності до законодавства. 
    Якщо водій не відпрацював повний робочий день (норма 8 годин), що відображається в табелі обліку робочого часу, то розмір надбавки за класність зменшується на відповідний відсоток в виплачується в залежності від фактично відпрацьованого часу. 
    За роботу понад норму робочого часу (8 годин на день, 40 годин на тиждень) водіям також може встановлюватися доплата за ненормований робочий день у розмірі 25 відсотків за відпрацьований робочий час. Відповідно пункту 6.3.7. Галузевої Угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011-2015 роки, за роботу у нічний час всім працівникам, в тому числі і водіям, здійснюється доплата у розмірі 40 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи з 22.00 годин до 06.00 години. 
    Разом з тим, граничний розмір надбавки для одного працівника не може перевищувати 50 відсотків посадового окладу. 
    В період службового відрядження за водіями, протягом всього часу відрядження, зберігається місце роботи і середня заробітна плата, яка обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100. 
    Крім цього, водіям відшкодовуються витрати, пов’язані з відрядженням: добові, витрати, пов’язані з приживанням (при наданні відповідних підтверджуючих документів). 
    Доплати за особливий характер роботи, за ненормований робочий день, за період перебування водія у відрядженні, не встановлюються та не здійснюються. 

    В.Білоус, юрисконсульт обласної організації Профспілки
    Переглядів: 4176 | Додав: adminst | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz
    ↑вгору↑